Kako početi postizati rezultate u teretani?

Datum objave: 18. 11. 2016.

Koliko je vremena potrebno tjedno provesti u teretani da biste počeli primjećivati prve rezultate?

Ako vam je cilj nabaciti mišićnu masu tada biste u teretani trebali provesti četiri do šest dana tjedno. Ako za cilj imate održavanje dobre tjelesne kondicije i održavanje snage, onda je dovoljno u teretani provesti dva do četiri dana tjedno. 90% vježbača u teretanama trenira samo na spravama, što je apsolutno nepoželjno. Poželjno je vježbanje “pojačati” slobodnim utezima, pilates loptom, dakle vježbama koje se izvode u stojećem položaju, primjenjujući šest temeljnih oblika ljudskog kretanja a to su čučanj, iskorak, potisak, povlačenje, pretklon i rotaciju trupa. Također, za postizanje dobrih rezultata u teretani važno je znati pravila o jelu prije i poslije treninga. Nije važno sama količina koju ćete pojesti, nego i što ćete pojesti, a najvažnije je kada. Neka od osnovnih pravila su sljedeća: prije i nakon treninga obroci koje konzumirate se moraju sastojati od ugljikohidrata i bjelančevina. Masti svakako treba izbjegavati, bilo prije ili poslije treninga, jer usporavaju probavu.

Ono što pojedete prije treninga određuje da li ćete biti sposobni trening odraditi maksimalno. Sat ili dva prije treninga obavezno jedite, a pola sata prije uzmite dodatke prehrani koje inače koristite. Jelo prije treninga mora sadržavati ugljikohidrate koji ‘sporo izgaraju’, tj. one koji osiguraju neko duže vrijeme kontinuiranu energetsku opskrbu mišića, na primjer to je smeđa riža, zobene pahuljice, slatki krumpir, kruh od integralnog brašna, durum tijesto, itd. Potrebno je izbjegavati šećer. Također je potrebno izbjeći pojesti veliku količinu hrane da bi se izbjeglo opterećenje želuca.

Jelo prije treninga treba sadržavati i bjelančevine, posebno one koje se sporo apsorbiraju. To su krto meso i jaja. Prije treninga dobro je pojesti i nešto voća. Puno je vitamina i mineralnim tvarima koje smanjuju grčenje mišića. Nakon treninga postoji period u trajanju od dva sata kada se odigrava vrlo brza i djelotvorna upotreba hranjivih tvari u organizmu. Nakon treninga mišići su kao spužva, samo upijaju hranjive tvari, zato je vrlo važno što i koliko pojesti u ta dva sata. Nakon treninga razina šećera u krvi je pala. Uzmite ugljikohidrate i proteine, a posebice vodu. Od voća pojedite grožđe ili bananu.